Christer o Elisabeth

 

Ölbryggning
Varför ölbryggning?Tja, varför inte?

Första "bryggningen" var jag inte tjugo år fyllda och dessutom med dåtidens ölsats med mer socker i blev resultatet sådär...

Kul fest blev det och bottensatsen åkte ner den med av bara farten. Sen gjorde vi vin på satser under studitiden som blev helt ok, åtminstånde det vita.

Nu har det verkligen fått ett uppsving och på Ericsson där jag jobbar finns det många som pratar bryggning.Varför Lundins öl?

Fick en julklapp av sambon med två Riedel glas där hon valt gravyren med tanke på något vinstgivande företag.

Snyggt och kul!

Prisvärt rött Hälgevin (95:-)Hälge            Famous Moose (259:-)


Varför Hälge?

Först skulle jag ha något namn på ölen som hänger ihop med Lundin's eftersom ölen kommer drickas mest i Stockholm och inte på landet i Värmland där det är mycket Hälge - böcker, whisky, rödvin, filtar, tavlor....

Men så en natt när jag skulle somna så kom jag på vad Hälge skulle sagt "Pejl älg, nu får dom väl ändå ge sig. Kan man inte dricka öl utan att jaga älg"

Sen är ju han och vännerna coola...
Varför BIAB?

(Brew In A Bag)


Ericsson förstås. Han som hjälpte mig har gjort en beskrivning och dessutom fick jag en inköpslista av en som använt receptet. Sen var de ett enkelt sätt att brygga på förstås.

Väven heter föresten numera Teresia och kostar 19 kr/m.

Resten är mest köpt på humlegården och lite på MaltMagnus.

Humlegården är väldigt bra att ha att göra med. Har haft lite trassel med baren och en sodastreamer koppling som inte var några problem att byta efter 3 månader. Snabba är dom på ordrar också.


Bryggmästaren
BarenKlar man måste ha en bar!

Eller från början kände jag att jag inte orkade diska flaskor till 20 liter öl, dvs kanske 50 flaskor.

Köpte alltså partyfat på 5 liter och en tappkran till den. Efter första bryggningen konstaterade jag att det här var så bra så varför inte uppfylla en dröm med egna tappkranar för öl!

Under locket sitter två femlitersfat i en kylbox som kyls med ett lock från en peltierelement från en kylbox köpt på kjell.com. Bredvid boxen sitter en sodastream flaska med regulator.

Sen har jag en extra slang ut med bilventilkoppling som jag kolsyresätter dom nytappade faten med (finns hos MaltMagnus).ReceptenNågra recept till att börja med..

Första Hälgeglaset upphällt