Christer o Elisabeth

Ölrecept



humle


Humlegårdens julöl 2015

Malt:

4,5 kg Pale Ale Malt (Weyermann)

0,25 kg Medium Crystal Malt (Crisp)

0,20 kg Pale Chocolate Malt

0,25 kg Ljust Kandisocker

Humle- och kryddgivor:

60 min 14 gram Magnum (10,5 % alfasyra)

10 min 15 gram skal från bitter apelsin (alternativt pomeransskal)

10 min 7 gram kanelstång

IBU: ca 16

OG: 1,063

Vol: 19 liter

Mäsktemp: 65 grader

Jäst: Mangrove Jack's Newcastle Dark Ale

ABV:6,2 %

Mäskning vid 67 °C i 60 minuter.

Utmäskning vid 77 °C i 10 minuter.

Laka så att vörtvolymen blir ca 26 liter.

IPA

Malt:

3000 gram Pilsnermalt alt Pale alemalt

200 gam Carahell

Humle:

60 min: 15 gram Nelson Sauvin (11,5%)

15 min: 30 gram Cascade

3 min 40 gram Cascade

0 min: 40 gram Nelson Sauvin Torrhumling (i sekundärkärlet): 45 gram Nelson Sauvin

IBU: 52

OG: 1065

Vol: 10 liter

Mäsktemp: 65 grader

Jäst: US-05

DUBBEL IPA

Malt:

3800 gram Pilsnermalt

200 gram Crystal 200 gram

Honung alt strösocker (5 min kvar av koket)

Humle

60 min: 20 gram Centennial (11,5%)

15 min: 30 gram Simcoe

5 min 20 gram Centennial, 30 gram Citra

0 min: 30 gram Simcoe, 40 gram Citra

Torrhumling (i sekundärkärlet): 30 gram Citra + 40 gram Simcoe

IBU: 70

OG: 1085

Vol: 10 liter

Mäsktemp: 65 grader

Jäst: US-05 alt California Ale, WLP001

PORTER

Malt:

2200 gram Pale ale malt

200 gram Carahell

200 gram Dark Crystal malt

200 gram Pale Chocolate malt

200 gram Carafa I (Chocolate malt)

Humle:

60 min: 12 gram Admiral (11,1%)

25 min: 30 gram Spalter select

5 min 50 gram Spalter select

IBU: 40

OG: 1062

Vol: 10 liter

Mäsktemp: 64 grader

Jäst: S-04

STOUT

Malt:

2000 gram Pale ale malt

100 gram Dark Crystal malt

100 gram Carafa 1 (Chocolate malt

200 gram Rostat korn

Humle:

60 min: 12 gram Admiral (11,1%)

5 min 50 gram Fuggle

Extra ingredienser: 1 krm protafloc

IBU: 30

OG: 1046

Vol: 10 liter

Mäsktemp: 64 grader

Jäst: S-04

Varianter: 1. Byt ut 300 gram (eller lägg till om du vill ha den något starkare) av pale ale malten mot havremalt. Plötsligt har du då en lite fylligare och "lenare" oatmeal stout. 2. Tillsätt två stycken koppar espresso vid flaskningen. Plötsligt har du en espressostout! (Går att kombinera med variant 1)

IMPERIAL STOUT

Malt:

4000 gram Pale ale malt

400 gram Carahell

400 gram Dark Crystal malt

600 gram Pale Chocolate malt

200 gram Carafa I (Chocolate malt)

200 gram Black malt

400 gram Havregryn

(Om du vill kan du kallmäska den rostade malten (pale chocolate, carafa I, black) . Det innebär att du mäskar malten i rumstempererat vatten i ca 12 h. Tillsätt denna mäsk i samband med lakningen. Kallmäskning minskar syrligheten.)

Humle;

60 min: 30 gram Green Bullet (11,7%)

Extra ingredienser:

1 krm protafloc

1 st vaniljstång i sekundärkärlet. Desificeras genom att kokas några minuter i ett par deciliter av ölet.

IBU: 40

OG: 1100

Vol: 12 liter

Mäsktemp: 68 grader (90 min) Kok: 90 min

Jäst: WLP007, Dry English Ale alt US-05(kan ha svårt med så hög alkoholstyrka)

Varianter: 1. Tillsätt 7,5 ml/liter utav mörk rom, whisky, konjak eller någon annan trevlig spritsort vid flaskningen. Varför inte dela upp brygden och göra en av varje? 2. Tillsätt 1 msk/10 liter lakritsrotpulver: Tillsätt i sekundär (koka med lite vatten för att decifisera). 3. Tillsätt ca 0,5 dl kakaopulver/ 10 liter. Tillsätt i sekundär (koka med lite vatten för att decifisera).

PALE ALE (BRITTISK)

Malt:

2200 gram Pale ale malt

100 gram Crystal malt

100 gram Dark Crystal malt

Humle; 60 min: 8 gram Admiral (11,1%) 20 min: 30 gram East Kent Golding 5 min 20 gram Fuggle 20 gram East Kent Golding IBU: 26 OG: 1047 Vol: 10 liter Mäsktemp: 66 grader Jäst: S-04 alt English Ale jäst (White Labs WLP002)

TJECKISK PILSNER

Malt: 2400 gram Pilsnermalt 100 gam Carahell Humle; 60 min: 40 gram Saaz (3,2%) 30 min: 20 gram Saaz 5 min 40 gram Saaz IBU: 38 OG: 1047 Vol: 10 liter Mäsktemp: 64 grader Jäst: Saflager W 34-70 alt Pilsner Lager jäst (White Labs WLP800)

AMERICAN PALE ALE

Malt: 1500 gram Pilsnermalt 800 gram Pale ale malt 150 gram Carahell 150 g Vetemalt Humle; 60 min: 12 gram Chinook (11,7%) 15 min: 30 gram Chinook 3 min: 20 gram Chinook 20 gram Cascade Torrhumling: 30 gram Cascade IBU: 40 OG: 1055 Vol: 10 liter Mäsktemp: 65 grader Jäst: US-05 alt California Ale, WLP001

SCHWARTZBIER

Malt: 4000 gram Pale malt 150 gram Caramunch II 150 gram Pale chocolate malt 150 gram Black malt 100 gram Vetemalt 150 gram Rostat korn Humle; 60 min: 9 gram Green bullet (11,7 %) 20 min: 20 gram Saaz 3 min 20 gram Saaz IBU: 31 OG: 1050 Vol: 25 liter Mäsktemp: 64 grader Jäst: Saflager W 34-70 alt Pilsner Lager jäst (White Labs WLP800) WEISSBIER Malt: 1450 gram Vetemalt 1000 gram Pilsnermalt 50 gam Carahell Humle; 60 min: 8 gram Saaz (5%) 5 min 7 gram Hallertau Mittelfrüh IBU: 12 OG: 1050 Vol: 10 liter Mäsktemp: 64 grader Jäst: Safbrew WB-06 alt Hefeweizen Ale jäst (White Labs WLP300) Varianter: 1. Tillsätt en rejäl humlegiva vid 0 minuter (30-40 gram). Plötsligt har du en hopfenweissen! SAISON Malt: 2100 gram Pilsnermalt 200 gam Carahell Humle; 60 min: 9 gram Citra (11 %) 15 min 20 gram Citra 3 min 30 gram Citra IBU: 30 OG: 1045 Vol: 10 liter Alk: 5 % (Denna jästen jäser ut enormt mycket!) Mäsktemp: 64 grader Jäst: Belle Saison